Šareno

Disanje može puno više nego što mislimo

ŽIVI ME

disanje
Dišemo i ne razmišljamo o tome. Za nas je to automatska radnja kojom našem tijelu donosimo kisik i  izbacujemo ugljični dioksid. No je li to jedina svrha disanja?

Znanstvenici kažu da nije! Najnovije istraživanje kaže da ritam disanja stvara električnu aktivnost u ljudskom mozgu koja poboljšava emocionalne prosudbe i memoriju. Osim toga ti učinci uvelike ovise o tome udišemo li i izdišemo kroz usta ili nos.

Jedan od glavnih nalaza iz ovog istraživanja je da postoji dramatična razlika u aktivnosti mozga,  amigdale i hipokampusa za vrijeme udisaja u usporedbi s izdisajem. Kada udišemo aktiviramo neurone  u dijelu korteksa, amigdale, hipokampusa te u limbičkom sustavu.

Ovo su otkrili tako što su pratili  elektro-fiziološke podatke izravno iz mozgova pacijenta s epilepsijom koji su bili na promatranju kako bi se utvrdilo podrijetlo napadaja prije operacije.  Snimljeni električni signali pokazali su da aktivnost mozga oscilirala s disanjem, a aktivnost se događa u području mozga gdje se obrađuju emocije, pamćenje i mirisi.

Znanstvenici su se pitali mogu li disanjem djelovati na kognitivne funkcije povezane s ovim područjem mozga. Kako bi odgovorili na to pitanje napravili su test sa 60 osoba kojima su prikazivali lica s emocionalnim izrazima straha ili iznenađenja dok im se pratilo disanje. Ispitanici su što brže morali odabrati koje emocije svako lice iskazuje. Izraze straha ispitanici su prepoznavali brže za vrijeme udisaja i to kada su udisali kroz nos, što sa slikama iznenađenja nije bio slučaj.

 

Jednako tako napravili su eksperiment koji je za cilj  imao procjena funkcije memorije – vezan na hipokampus – istim ispitanicima su prikazane slike raznih predmeta. Kasnije su zamoljeni da se prisjete tih predmeta. Istraživači su otkrili da su se više sjećali slika koje su gledali za vrijeme udaha neko izdaha.

Nalazi upućuju na to da ubrzano disanje može pomoći u u opasnoj situaciji, jer ćemo više vremena provesti udišući nego kada smo u mirnom stanju.  Dakle, naše tijelo ima urođenu reakciju što izaziva brže disanje, što ima pozitivan utjecaj na funkciju mozga i brže reakcije.

Drugi mogući uvid istraživanja odnosi se na meditaciju i fokusiranje na  disanje  s kojim na neki način sinhroniziramo oscilacije u mozgu.

Možda bi sada kada ovo znamo umjesto kave ujutro trebali fokusirati na duboko i dugo disanje.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.