Životne spoznaje

Desiderata

ŽIVI ME

desiderata

Predivan tekst nadahnuća.

Kažu da je ovo napisao američki odvjetnik i pjesnik Max Ehrmann (1872.-1945.). Svoju je poemu Desideratu (lat.desiderare željeti) o onome što možemo poželjeti u životu samozatajno napisao još 1927. godine no tekst jepostao poznat tek desetljećima nakon njegove smrti. Po internetu kruži podatak da je tekst pronađen u u crkvi Sv. Pavla u Baltimoreu 1692. godine. Razlog tome je što je vlč. Fredericka Kates  bez navođenja imena autora ovog djela, objavio poemu u kompilaciji svojih propovjedi.  Ta je kompilacija sadržavala i datum osnutka crkve: “Old Saint Paul’s Church, Baltimore A.D. 1692.” pa je tako nastala priča da je taj tekst nađen u crkvi.

No bilo kako bilo, puno je bitniji sam tekst i poruku koju nosi.

Opustite se i uživajte čitajući!

Kročite smireno kroz buku i užurbanost i sjetite se mira koji se može naći u tišini. Trudite se , ali bez  podčinjavanja biti u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govorite svoju istinu tiho i jasno i slušajte što vam drugi govore, jer  čak i dosadni i neuki imaju svoju priču. Izbjegavajte glasne i agresivne osobe – one uznemiruju duh!

Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati tašt i ogorčen, jer uvijek će biti boljih i gorih od tebe. Raduj se svojim dostignućima kao i svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj vlastiti poziv ma koliko on bio skroman, to je pravo blago u promjenjivim vremenima. Budi obazriv u svojim poslovima, jer svijet je pun prevara. Ali ne budi slijep za vrline gdje god ih ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život pun heroizma. Budi ono što jesi. Pogotovo nemoj glumiti ljubav. A nemoj ni biti ciničan prema ljubavi, jer usprkos svoj ogorčenosti i razočarenjima, ona je vječna kao i trava.
Spokojno primi iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali nemoj sam sebe
žalostiti izmišljanjima. Mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti. Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi.
Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo biti ovdje. I bilo ti jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao
što bi i trebao.
Dakle budi u miru s Bogom ma kako to zamišljaš, i bez obzira kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom kaosu života zadrži mir u svojoj duši. Pored sve prljavštine,  jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet.
Budi pažljiv.  Potrudi se biti sretan.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.