Zdravi

Da znate koliko je kelj zdrav jeli bi ga svaki dan

ŽIVI ME

Kada sam krenula u ovu priču malo sam istraživala među svojim poznanicima vole li kelj i koliko ga puta mjesečno jedu. Moram Vam priznati da sam se iznenadila odgovorima. Kelj je gotovo omraženo jelo, onako nešto uz put ili kada se baš mora. Kod nas kelj baš i nema neku dobru reputaciju niti je na top listi poželjnih namirnica.

O kako krivo. Kada bi znali koliko je kelj doista zdrav jeli bi ga svaki dan.

Kelj je pravi domaći SUPERFOOD s mnoštvom fitonutrijenata koji imaju dokazano djelovanje u zaštiti našeg organizma od nekih vrlo teških bolesti

Pa krenimo redom.

Znate li da u Americi postoje pravi “pokret kelja”. Svi su poludjeli za ovom namirnicom.

Postoji više vrsta kelja, a najpopularniji je glavati kelj, raštika, kelj papučar i lisnati kelj. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, magnezija, mangana, kalcija, bakra, vitamina C, vitamina A, K i B6, kalija, tiamina i fosfora, bogat je fitonutrijentima koji pomažu u preventivi mnogih bolesti. Ono što je jednako tako važno jer je sve više pretilih ljudi, kelj ima malo kalorija.

Ono što je jako važno u današnje doba kada smo svi prikovani za razne ekrane. Kelj sadrži lutein. Među karotenoidima, lutein je možda najpoznatiji po svojoj potpornoj ulozi u zdravlju očiju, a posebno po svojoj sposobnosti da zaštiti različite dijelove oka od mogućeg oštećenja svjetlom kao i smanjenu vjerojatnost pojave glaukoma. Uz vitamin A i  zeaksantin kelj spada u top povrće za zaštiti vida.

Zdravstvene koristi KELJA povezane s antioksidansima

Bez dovoljnog unosa antioksidanata, naš metabolizam kisika može postati kompromitiran i možemo doživjeti metabolički problem zvan “oksidativni stres”. U stanjima oksidacijskog
stresa dolazi do porasta tzv reaktivnih kisikovih čestica u organizmu ili tkivima, te dolazi do oštećenja DNA, proteina i lipida stanične membrane. Oštećenje DNA uzrokuje mutacije, oksidacijom proteini gube svoju funkciju a lipidi podliježu lipidnoj peroksidaciji čiji su konačni produkti reaktivni aldehidi.

Oksidativni stres je faktor rizika br. 1 za naše zdravlje. Dovodi do oštećenja naših stanica. Posljedice oštećenja su višestruke, od ubrzanog procesa starenja organizma (preuranjeno starenje stanica), nastanka raznih kroničnih i malignih bolesti do izazivanja smrti stanica.

Radila su se istraživanja na pet specifičnih vrsta raka – uključujući rak mokraćnog mjehura, rak dojke, rak debelog crijeva, rak jajnika i rak prostate,  dokazano je da unos kupusastog povrća, a posebno kelja definitivno može biti korisno u prevenciji karcinoma, a u nekim slučajevima i koristi kod liječenja.

Ovako djelovanje može zahvaliti neobičnom koncentracijom dvaju vrsta antioksidanata, karotenoida i flavonoida. Uz karotenoide lutein i beta-karoten, kelj sadrži više od 45 različitih flavonoida. Najistaknutiji među njima su njegovi flavonoli, uključujući kaempferol, kvercetin i izorhamnetin.

Kelj sadrži (količina varira od sorti) i spojeve koji sadrže sumpor tzv: glukozinolate. Oni ne samo da su odlični za detoksikaciju organizma već postoje mnoga istraživanja u kojima je dokazana njihova antikancerogena svojstva.

Vitamin K u kelju

Znamo da je kelj spektakularan izvor vitamina K (jedna šalica kelja daje daleko više mikrograma vitamina K od bilo koje od najzdravijih namirnica na svijetu). Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najučinkovitiji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i prijeloma, jer omogućuje taloženje kalcija u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (stanica koje razgrađuju kosti). Osim toga uz omega-3 ključni je sastojak koji pomaže u reguliranju upalnog procesa našeg tijela.

Kelj i kardiovaskularne bolesti

Arteriosklerozu svi želimo izbjeći. Arterije se začepe jer se na njih nataloži plak, a budući da proces stvaranja plaka obično prethodi kronična upala i kronični oksidativni stres, nije iznenađujuće što kelj smanjuje naš rizik od arterioskleroze. Razlog je jednostavan: kelj je koncentrirani izvor antioksidanata i protuupalnih tvari.

No, kardiovaskularne prednosti kelja proširuju se i na sposobnost snižavanja kolesterola. Ono što se ovdje događa prilično je jednostavno. Kelj sadrži različite hranjive tvari povezane s vlaknima koje se mogu vezati sa žučnim kiselinama. Kada se ovo vezanje dogodi razine kolesterola u krvi padaju, jer naše tijelo treba zamijeniti žučne kiseline a one se mogu dobiti  razgradnjom kolesterola. Studije pokazuju da ukupni kolesterol u krvi i LDL kolesterol padaju s povećanjem količine kelja u prehrani, dok je zanimljivo da se razina HDL dobrog kolesterola  u krvi povećava.

Ostale zdravstvene prednosti kelja
Kelj ima određenu ulogu u potpori procesima detoksikacije tijela. Pokazalo se da izotiocijanati (-N=C=S)  koji se formiraju enzimskom konverzijom glukozinolata iz kelja pomažu u reguliranju detoksikacijskih aktivnosti u našim stanicama.

Toksini predstavljaju rizik za zdravlje i zato se naše tijelo trudi eliminirati ih. To radi u dvije faze. Pokazalo se da izotiocijanati formirani od glukozinolata kelja modificiraju obje faze. Osim toga neuobičajeno veliki broj spojeva koji sadrže sumpora u kelju snažno pomaže aspektima detoksikacije faze II koja zahtijevaju prisutnost sumpora.

Nova istraživanja

Očekuju se još mnoga nova istraživanja vezana uz kelj jer stručnjaci smatraju tu postoje još mnogi potencijali, pogotovo oni vezani uz potporu našem probavnom sustavu. Istraživači su već identificirali prisutnost ključnih lignana – uključujući lariciresinol i pinoresinol.  Iako se lignani klasificiraju kao polifenoli, a ne kao vlakna, zna se da oni imaju izravni odnos s vlaknima poput  celuloze i hemiceluloze.

Osim toga postoje pretpostavke da izotiocijanati iz kelja mogu pomoći u zaštiti naše želučane sluznice od prekomjernog rasta bakterije Helicobacter pylori.

 

Ako ste se kroz ovu priču zaljubili u kelj i odlučili ste ga svakodnevno konzumirati, nudimo vam odlična tri eko proizvoda puna dehidriranog kelja koji će lako i jednostavno zadovoljite vaše dnevne “keljaste” potrebe ali i puno više od toga.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.