Šareno

Činjenica koja će vas iznenaditi

ŽIVI ME

 mozak

Naš mozak je zaista čudnovat i svaki čas nas znanstvenici iznenade novim saznanjima o njemu. Danas imama upravo jedno tako zanimljivo i svakako pomalo iznenađujuće.

Ujutro nakon dobro prospavane noći se osjećamo svježi, puni elana i spremni za nove izazove. Tada je i naš mozak spreman, dobro fokusiran za  rješavanje analitičkih problema, donošenje odluka, odgovaranja na pitanja i korištenje logike. Sve je vrlo strogo i određeno. No, ako trebate kreativne ideje, ne nikako nije dobro da o njima razmišljate ujutro dok vam je mozak svjež i spreman za novi dan.

Za kreativnost trebate umorni mozak! Vjerovali ili ne umorniji mozak je učinkovitiji kada trebate nove kreativne ideja. Iako vam to možda na prvu izgleda ludo, ali zapravo ima smisla kada se pogleda što stoji iza toga.

Kada ste umorni vaš mozak nije dobar u fokusiranju na određene zadatke. Jednako tako manje je učinkovit u prisjećanju veza između ideje i koncepta, a to su odlične stvari kada se radi o kreativnosti. Za nove kreativne ideje mi trebamo stvaranje novih veza, moramo biti otvoreni za drugačije ideje i razmišljanja na potpuno novi način od ustaljenih pravila na koje je naš mozak navikao. Zbog toga je umorni mozak koji slabije funkcionira na jednom nivou baš odličan za otvrenost nečem novom. Uz takav mozak puno smo slobodniji u razmišljanju izvan okvira. Vjerovali ili ne naš mind seting itekako je limitiran, a kreativnost traži otvoren um. To je jedan od razloga zašto se velike ideje događaju pod tušem nakon dugog radnog dana.

Članak u Scientific American objašnjava kako je rastresenost umornog mozga zapravo odlična stvar kada trebamo biti kreativni. Tada smo manje fokusirani, pa zbog toga možemo uzeti u obzir puno širi spektar informacija, a to nam daje pristup raznim alternativama i otvara puno veći spektar u kojem leži inovativnost.

E dragi lifexovci sada znate što trebate raditi kada želite da vam vaš mozak smisli nešto zanimljivo i kreativno! Dobro ga izmorite, a onda na posao! Vrijeme je da postanemo kreativna nacija, jer bez kreativnosti nema dodanih vrijednosti, a ni novaca u konačnici!

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.