Putovanja

Afrika se razdvaja na dva dijela

Dvije ploče ispdo Afrike

ŽIVI ME

Nakon jakih kiša i seizmičkih aktivnosti u kenijskoj Rift Valley kako piše face2faceafrica , stvarajući ogroman procijep  ogromnu suzu koja je duboka više od 15 metara i jednako toliko široka.

Geolozi kažu da će ovaj proces kroz milijune godina  afrički kontinent podijeliti na dva. Somalijskom tektonska ploča koja pokriva  Rift Valley, a koja prolazi od roga Afrike do Mozambika, odvojiti će se od nubijske ploče.

Da bi se izbjegla zbrka  treba znati da  Afrika ne sjedi samo na jednoj ploči, već na dvije koje geolozi nazivaju   nubijskom ili afričkom i somalijskom pločom.

“Somalijska ploča kreće od druge ploče brzinom od 2,5 cm. “,  izjavio je kenijski geolog David Ahede lokalnim medijima Daily Nation.

Rekao je da su pokreti Zemlje rezultirali slabostima, a slabe zone stvaraju pukotine koje se obično pune vulkanskim pepelom, najvjerojatnije iz obližnjega brda Longonot. Vjeruje da je podrijetlo pokreta  vulkan Suswa koji se nalazi u podnožju Rift Valley s poviješću tektonske i vulkanske aktivnosti.

“Ne možete zaustaviti geološki proces jer se događa duboko u kori Zemlje”,rekao je, dodajući kako treba provesti više studija za razumijevanje ovih događanja.

Pukotine su razdvojile prometnu cestu Mai Mahiu-Narok pa su je napunili stijenama i zacementirali kako bi se vozila mogla nastaviti kretati.

 

Kuće su također bile podijeljene na dvije, uključujući kuću 72-godišnje žene koja je s obitelji sjedila na večeri kada je njihov dom bio razdvojena na dva dijela.

 

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.