TIJELO

Nove “tablete” postaju hit

ŽIVI ME
A

ko odvojite najmanje dvadeset minuta svog dana za šetnju ili sjedenje na mjestu na kojem osjećate da ste u kontaktu s prirodom, značajno ćete sniziti razinu hormona stresa. To je nalaz studije koja je prvi put uspjela definirati koliki je utjecaj prirode na razinu stresa.  Sada zdravstveni djelatnici mogu koristiti ovo otkriće, objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology za propisivanje “tableta prirode” uz saznanje da imaju stvarni mjerljivi učinak.

„Znamo da provođenje vremena u prirodi smanjuje stres, ali do sada nije bilo jasno koliko je dovoljno, koliko često to možemo učiniti ili čak koje će nam prirodno iskustvo biti od koristi“, kaže dr. MaryCarol Hunter, izvanredni profesor u Sveučilište u Michiganu i vodeći autor ovog istraživanja. „Naše istraživanje pokazuje da biste za najveću dobit, u smislu efikasnog snižavanja razine hormona stresa kortizola, trebali provesti 20 do 30 minuta sjedeći ili hodajući na mjestu koje vam pruža osjećaj prirode“.

Besplatan i prirodan lijek za uklanjanje stresa

“Tablete priroda” mogle bi biti jeftino rješenje za smanjenje negativnih utjecaja na zdravlje koje proizlaze iz rastuće urbanizacije i zatvorenog načina života kojim dominira gledanje u ekrane. Kako bi pomogli liječnicima zdravstvene zaštite koji traže smjernice temeljene na dokazima o tome što im točno treba dati, Hunter i kolege osmislili su eksperiment koji je dao realnu procjenu učinkovite doze.

Tijekom razdoblja od 8 tjedana, sudionici su zamoljeni da budu u prirodi u trajanju od 10 minuta ili više, barem 3 puta tjedno. Razine kortizola, hormona stresa, mjerene su iz uzoraka sline uzetih prije i nakon boravka u prirodi, jednom svaka dva tjedna.

“30 minuta prirode” uskoro bi se moglo prepisivati kao “lijek” u borbi protiv stresa

Sudionici su mogli birati vrijeme dana, trajanje i mjesto svog doživljaja s prirodom. Trebali su se samo pridržavati uputa da u prirodi budu za vrijeme dana, nisu smjeli aerobno vježbati i upotrebljavati telefone, razgovore, čitanje. Ugradnja osobne fleksibilnosti u eksperiment omogućila je identifikaciju optimalnog trajanja stapanja s prirodom u normalnim okolnostima modernog života, s njegovom nepredvidivošću i užurbanim rasporedom.

Priroda kao lijek

Podaci su otkrili da je samo dvadesetominutno iskustvo u prirodi bilo dovoljno za značajno smanjenje razine kortizola. Ali ako ste proveli malo više vremena uronjeni u iskustvo prirode, 20 do 30 minuta sjedeći ili hodajući, razina kortizola pala je najvećom brzinom. Nakon toga, dodatne pogodnosti uklanjanja stresa i dalje se događa ali sporijom brzinom.

Hunter se nada da će ova studija biti osnova za daljnja istraživanja na ovom području. „Naš eksperimentalni pristup može se koristiti kao alat za procjenu kako dob, spol, sezualnost, fizička kondicija i kultura utječu na učinkovitost  iskustava boravka u prirodi. To će omogućiti prilagođene recepte “tableta za prirodu” kao i dublji uvid u to kako osmisliti  programe dobrobiti za sve građane u urbanim sredinama.”

 

foto: Valentin Sabau  by Pixabay

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.