ŠARENO

5 najveći umova svih vremena

ŽIVI ME

aa

Albert Einstein
Kada se radi o svjetskim genijima, jedan od najpopularnijih je upravo Albert Einstein. Časopis Time ga je  proglasio  za “Osobu stoljeća” 1990. godine zbog njegovih teorija o prostoru i vremenu, poput kontroverzne formule o masi i energiji (E = mc2). Čuveni znanstvenik je radio obimne studije o crnim rupama i gravitacijskim poljima i dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine.

ldv

Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci je obilježio svoje vrijeme, i ne samo to, njegova proučavanja, skice, pa čak i obične škrabotine bile su stoljećima ispred njegovog vremena! Renesansni čovjek, slavan zbog svojih djela poput “Mona Lize” ili “Posljednje večere” bio je jedan od prvih ljudi koji je istraživao i dokumentirao mehanizme ljudske anatomije.

Imao je teorije o zemljopisnom vremenu i tektonskim pločama u vrijeme kada su njegovi suvremenici mislili da je zemlja ravna. Njegova tehnološka genijalnost uključuje i teorije o solarnoj energiji, hidrodinamici i strojevima poput digitrona, tenkova, podmornica i zrakoplova čak 500 godina prije nego što su se pojavili.

tt
 Terrence Tao
Ako mislite da je matematika teška, ne pričajte to Terensu. Rođen je tek 1975. godine, moderni pametnjaković je počeo rješava matematičke probleme s navršene 2 godine. Tao je počeo pohađati satove matematike koji se uče na fakultetu sa 9 godina i dobio diplomu i već sa 16 godina. Do 20. godine dobio je doktorsku diplomu na Princetonu i potom  sa 24 godine postao redovni profesor na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu. Pored toga što je napisao preko 230 znanstvenih radova, kolege znanstvenici cijene Taa i zbog doprinosa harmonijskoj analizi, parcijalnoj diferencijalnoj jednadžbi, aditivnoj teoriji brojeva i kombinatorike. E da, uz to je stvarno sladak i oženio je znanstvenicu koja se bavi raketama, čisto nek se zna. 

sh

Stephen Hawking
Steven Hawking je više od znanstvenika kvadriplegičara koji koristi kompjuter za govor zbog zdravstvenih komplikacija  Iako je njegovo tijelo gotovo pa polumrtvo, njegov um je briljantan. Taj blistavi um razvio je teorije o kozmologiji, crnim rupama i kvantnoj gravitaciji. Prvi je objasnio kozmologiju kao vezu između kvantne mehanike i Einseinove opće teorije relativnosti. Kako se Hawkingovo zdravstveno stanje pogoršavalo, on je razvio način komuniciranja koristeći oči i naučio računati jednadžbe i razvijti teorije u svojoj glavi, poput njegovog drugog zakona o dinamici crnih rupa i otkrića Hawking radijacije 1970. godine. Hawkingova knjiga “Kratka povijest vremena” bila je bestseler preko četiri godine u Velikoj Britaniji od 1980.godine.

nt
Nikola Tesla
Veliki um o kojem se nije puno pričalo. Tek u zadnje vrijem polako se toliko toga otkriva o Tesli da ga mnogi nazivaju i najveći među najvećima. Nikola Tesla je bio prilično sam u svojim otkrićima, poput pravog vuka samotnjaka. Kao čovjek daleko ispred svog vremena, Tesla je imao oko 700 patenata. Dok su Tomas Edison i George Westinghouse uzeli zasluge za pronalazak električnih žarulja i srodnih djelatnosti, Tesla je bio taj koji je radio kao konzultant kod obojice i koji je patentirao AC indukcijski motor i zaslužan je za mnoge druge izume.

Također, on je otkrio električni sustav izmjenične struje, radio komunikaciju i zaslužan je za napredak tehnologije rendgena. Napravio je patent za avion koji koristi koncept cerada-rotor/cerada-krila, bez čega ne bi bilo ni modernih zrakoplova. Njegov sustav izmjeničnih struja je omogućio znatno lakši i učinkovitiji prijenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek kod izgradnji prve hidrocentrale na Niagarinim vodopadima. Što je sve još Tesla izumio ni ne znamo, još uvijek je puno toga skriveno od očiju javnosti. Tesla je bio vrlo mističan znanstvenik koji je govorio: „Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentriramo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.“

Bio je također osobni prijatelj književnika Mark Twaina, a Bio je nominiran za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio. Bez njegovih izuma ne bi bilo modernog svijeta kakav poznajemo.

via: dominomagazin.com

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.