Putopisi

Sveta planina, centar svemira

ŽIVI ME

Kailash je sveta planina u zapadnom Tibetu u području Himalaja. Nalazi se u blizini izvora nekih od najdužih rijeka u Aziji:  Sutlej rijeke (glavna pritoka rijeke Ind), rijeke Brahmaputra i Karnali (pritoci rijeke Ganges). Planina se smatra svetim mjestom za budiste, hinduiste,  džainiste i böniste. Visina 6638 metara.

Svake godine, tisuće hodočasnika dolaze do planine Kailash. Ova tradicija datira tisućama godina unatrag. Hodočasnici nekoliko religija vjeruju da hodanjem oko brda Kailash predstavlja sveti ritual koji će im donijeti sreću. Hinduisti i budisti oko brda hodaju u smjeru kazaljeke na satu. U Hindu tradiciji ovo mjesto predstavlja duhovno središte svemira. Budistički tradicija ga naziva Sveto brdo kao Mount Meru koji je opet simbol najviše točke u duhovnom svemiru odakle se može razmatrati cjelina stvaranja. To se zove Meru ili Sumeru, prema najstarijem zapisu  sanskrtske tradicije. Sljedbenici džain i bonpo religije obilaziti planine u suprotnom smjeru.

Put oko brda Kailash dug je 52 km. Neki hodočasnici vjeruju da tu dionicu treba proći u jednom danu. To nije lako. Osoba u jako dobroj formi ako jako brzo hoda mogla bi u 15 sati završiti krug. Mnogi hodočasnici ne uspijevaju napraviti  ovaj podvig zbog jako neravnog i kamenitog terena, velike visine i otežanih uvjeta.

Posebno je čaroban izlaz sunca čije se zrake zrcale na vrhu planine i zaista pretvaraju ovu planinu u božanski doživljaj stvaranja svijeta.

za još slika  – kliknite ovdje –

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.