Ženski piknik

100 puta bravo za Martinu

ŽIVI ME

martina3

Biti urednik najčitanijeg mjesečnika kod nas Ljepota&Zdravlje odgovoran je ali i inspirativan posao o kojem mnogi maštaju. Ovaj, među ženskom populacijom omiljeni časopis, već se dugi niz godina stvara pod uredničkom palicom  Martine Požgaj. Kada upoznate Martinu na prvu vas osvoji svojim velikim osmijehom, vedrim očima i toplinom kojom zrači. Njezina energija je umiljata i  lepršava, baš poput njezinih nemirnih plavih kovrča koje sretno poskakuju dok hoda. Baš kao i mene, oduševila bi vas odmah!

Prošli tjedan nezaboravnom proslavom u Muzeju za umjetnost i obrt pod pokroviteljstvom Eveline kozmetike proslavili ste 100. broj mjesečnika Ljepota&Zdravlje. Kako se osjećate sada, nakon što su se dojmovi slegnuli, pogotovo zato što ste dio časopisa gotovo cijelo ovo vrijeme, od šestog izdanja, te glavna urednica već nekoliko godina?

martinaDa, bilo je divno to je onaj osjećaj zbog kojeg se sav taj trud isplati. Sretna sam zbog toga. Lijepo je slaviti uspjehe i dijeliti ih s dragim ljudima. Sada kada su se emocije stišale, osjećam se ponosno i sretno. Bilo je vrlo stresno zadnjih dana prije izlaska broja i pripreme eventa. Slaganje časopisa od 196 stranica i priprema slavlja s 200 i nešto uzvanika u isto vrijeme nije lako. Vesele me ovi dani kada se mogu malo odmoriti.

Još s devet godina znali ste da želite biti novinarka i od tada sve ide onako kako ste sanjali?

Da, za sve je kriva famozna serija Santa Barbara u kojoj je jedan od likova, Warren, bio novinar i ja sam tada odlučila da je to ono što i ja želim raditi. Iako su me svi odgovarali od moje zamisli, govorili mi da nađem neko konkretnije zanimanje, nisam odustala. I dobro da nisam, iako nije uvijek sve išlo lako. No, i kada me nisu plaćali, i kada su neki projekti ili portali propadali, ja bih išla dalje. Nisam se dala obeshrabriti. S vremenom su došli i kvalitetni poslovi i poslodavci. Sada sam ovdje i sretna sam zato što radim ono što obožavam.

Kako je biti urednik najčitanijeg mjesečnika u Hrvatskoj? Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

S obzirom na to da je u pitanju mjesečnik, nema baš nekog pravila. Ima dana kada je vrlo naporno, pogotovo pred zatvaranje broja kada je vrijeme za finalni pregled i kada do zadnjeg trena nešto mijenjamo. Tada znamo da ostajemo dok moramo. Tada nema radnog vremena. Ali kada časopis izađe i kada ga uzmem u ruke, tada nestane sav umor i stres.

Što najviše volite u svome poslu?

Pa divno je znati da to što radite inspirira mnoge žene. Kada otvorite mailove i vidite hrpe zahvala u kojima sretne žene zahvaljuju na informacijama, podršci, savjetima, idejama. To su trenuci koji vas tjeraju dalje, koji vam ulijevaju snagu i tada znate da ste na pravome mjestu.

Kako izgleda proces biranja tema za novo izdanje? Otkuda sve crpite inspiraciju?

Nema pravila, stalno istražujemo, pratimo trendove, družimo se s čitateljicama i pitamo njih što ih zanima. Mi smo ovdje neprestani tragači za dobrim pričama. Čovjek treba biti otvoren za sve teme, bez predrasuda, i sve se nekako posloži i dođe.

U prošlih osam godina, mijenja li se interes čitateljica, traže li sada neke druge teme i što je to što najviše vole čitati?martina2

Postoje one ženske teme koje su uvijek, više-manje iste, ali stalno se nameću neke nove teme, novi interesi. Žene postaju sve više svjesne sebe, svojih želja i potreba koje postaju raznovrsnije. Moda, kozmetika i zdravlje su i dalje u fokusu interesa, ali nikako ne jedini interesi koje pratimo. Časopis Ljepota&Zdravlje je poseban upravo po tome što pokriva širok spektar tema.

Jesmo li mi kao žene evoluirale, ili Vam se čini da smo se malo i pogubile, postale agresivnije, a samim time i izgubile svoju istinsku ženstvenost?

Žene se mijenjaju, definitivno. Izlaze iz okvira i postaju svjesnije sebe. Više ne stoje po strani i čekaju što će se dogoditi. Shvaćaju da nisu sporedne uloge u svom životu, nego da trebaju uzeti život u svoje ruke bez straha što će netko reći. Postale su odvažnije, samosvjesnije… No, ne samo žene, promijenili su se i muškarci i općenito muško-ženski odnosi. Tko je tome kriv, teško je reći. Žene danas mogu sve same, a muškarci se osjećaju kao da su izgubili zadanu ulogu pa se ponašaju posve drukčije od generacija naših očeva, djedova. Džentlmeni u tradicionalnom smislu gotovo su nestali. No svijet se mijenja, tko zna što nam sutra donosi… Ja sam optimist.

Smatrate li da danas mediji pretjerano forsiraju i nude savršen fotošopirani izgled žena na naslovnicama do neprepoznatljivosti? Kao da se ženama oduzelo pravo na starenje. Koji je Vaš stav o tome i mislite li da će se prirodnost ponovno vratiti i biti na cijeni?

Definitivno su pretjerali, no nisu sve mediji krivi. U doba Instagrama i raznih filtara cijela percepcija ljepote je postala pomalo nerealna. Najveći problem su mlade žene koje ne shvaćaju da je to samo iluzija, da stvarne žene ne izgledaju tako. Njima to daje iskrivljenu sliku ljepote i stvarnosti. Nasreću, i tu se stvari mijenjaju. Mnoge slavne dame su se pobunile. Za sada je to sporadično, no tako sve počinje. Lagano na svjetlo dana ponovno dolazi prirodnost i neka druga vrsta ljepote koja ne počiva u zategnutom licu punom botoksa i umjetnim trepavicama. Ljepota osobnosti je nešto što nikad ne izlazi iz mode. Vidimo već sad Pirellijeve kalendare i žene na njemu. To su stvarne žene čija ljepota dolazi iznutra, koje su uspješne i sretne i svaka je lijepa na svoj jedinstveni način.

Estetski zahvati? Što je prihvatljivo, a što ne? Kada treba stati, ili treba živjeti pod motom “uzmi sve što ti život pruža”?

Žene trebaju cijeniti i prihvatiti sebe same, a ne težiti nekom nametnutom i nedostižnom idealu ljepote. Slažem se ako netko ima doista neki estetski problem koji ga smeta da tu estetska kirurgija ima smisla, ali ne i zaustaviti starenje. Nema smisla da sa 60 izgledamo kao da imamo 20. Žene koje to pokušavaju previše su usredotočene na vanjsku ljepotu, i dok se fokusiraju na to, propuštaju puno lijepih stvari koje nam život nudi. Treba biti umjeren. Žena koja je zadovoljna sa sobom samom zrači posebnom ljepotom.

Nešto za kraj?

Moja poruka ženama je da rade na sebi, da se ne uspoređuju s drugima, nego da nađu svoj put i ostvare svoje snove kakvi god oni bili.

Danijela Gašparović

martina1

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.