ŠARENO

10 najintrigantnijih Papa u povijesti

Prvi dio

ŽIVI ME

Prvi poglavar Katoličke crkve bio Petar. Petar, čije je izvorno ime bilo Šimun, bio je jedan od Isusovih apostola. Isus mu je rekao: „Ti si Petar-stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.” (Matej 16, 18). Po pisanjima Petar je propovijedao diljem Male Azije prije dolaska u Rim, gdje je živio 25 godina, kada ga je car Neron August Cezar dao razapeti. Legenda kaže da je tražio da se razapne naopako, smatrajući sebe ne dovoljno velikim da bi bio razapet kao Isus. Iako ga smatraju prvim papom, on nikada nije službeno preuzeo tu titulu za vrijeme njegova života.

Petar drži ključeve raja.

2.pope-pontian-sized

Sv. Poncijan, papa i mučenik i prvi papa koji je abdicirao
Pontianus (latinski: čovjek s otoka ‘Pontia’ kod Napulja) je rođen u Rimu. Poslije smrti pape Urbana I izabran je za 18. papu 21. srpnja 230. g. U to vrijeme na vlast dolazi Maksim Tračanin, a s njim i nagli prekid mirnog razdoblja za Crkvu. On se okomio u prvom redu na papu, biskupe i svećenike. Protjerao je i sve kršćane koji su boravili na njegovu carskome dvoru. Papa Poncijan u obrede uvodi recitiranje i pjevanje psalma ‘Confiteor… (Ispovijedam se …). Pojedinci su mišljenja da je i početni pozdrav ‘Dominus vobiscum’ (Gospodin s vama ) uveo u Svetu Misu isti papa. Pet godina poslije izbora za papu Poncijan je deportiran na talijanski otok Sardiniju. Tamo je bio osuđen na prisilan rad u rudnicima. S Papom je osuđen i Hipolit, vrstan teolog, ali protivnik njegovih prethodnika: Zefirina i Kalista. U početku je bio nepopustljiv u svojim stavovima. On je teološki i pastoralni protivnik prethodnih papa. U vrijeme progonstva već je bio protubiskup. S Papom je radio i trpio iste muke te mu pružio i ruku pomirenja. Papa se u progonstvu odriče papinske službe 28. rujna 235. g. To je učinio da bi time omogućio izbor novoga pastira.

Predaja kaže da je papu i Hipolita ujedinila i zajednička mučenička smrt 237. g. Njegov nasljednik papa Fabijan, iz poštovanja prema Poncijanu, dao je prenijeti u Rim njegove i Hipolitove svetačke relikvije. U IX. stoljeću papa Paskal I prenio je njegove relikvije u crkvu svete Praksede. ‘Annuario Pontificio’ navodi točne nadnevke posvećenja i trajanja pontifikata svih papa počevši od pape Poncijana pa nadalje. Njihov spomendan ostao je u Kalendaru cijele Crkve i to na današnji dan, na obljetnicu prijenosa relikvija.

3.pope-sylvester-i-660

Silvestar I je bio trideset i treći papa, nasljednik Miltijada, od 31. siječnja 314. do 31. prosinca 335.

Za njegova je pontifikata crkva je izašla iz katakombi i započela je s gradnjom svojih bazilika i hramova, veličanstvenih prostorija za bogoslužje jer je  rimski car bio Konstantin I. Veliki,  313. g. donio Milanski edikt u kojem je objavio, da kršćanstvo postaje slobodna religija.  Milanski edikt službeno označen kraj vjerskih progona u Rimskom Carstvu, dok je samo Carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na religije. Ovdje nije bila riječ o davanju slobode samo kršćanstvu, kako se to često tumači, niti je bila riječ o proglašenju kršćanstva državnom religijom. Naprotiv, nakana je edikta bila sloboda vjerskog izražavanja u Rimskom Carstvu, kako bi se postigao nutarnji politički mir. Tek 380. godine, uredbom cara Teodozija I., kršćanstvo će postati državnom religijom u Rimskom Carstvu.

Svi njegovi prethodnici na Petrovoj stolici bili su mučenici, iako nije baš svaki umro izravno od pretrpljenih muka.  Crkva ih slavi kao mučenike jer su živjeli u doba mučeništva, jer su mnogo za nju pretrpjeli, a većina i umrli. Spomendan mu je 31. prosinca, posljednjeg dana u godini, koji se po njemu naziva i Silvestrovo. Njegove relikvije nalaze se u crkvi sv. Silvestra u Rimu. Osmi je po dužini pontifikata. Bio je papa 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, odnosno 8005 dana.

 
4.pope-leo-i-660
Sveti Leon Veliki, papa i crkveni naučitelj  
Leon je bio prvi papa kojemu je povijest dala naslov “Veliki”. Rođen je krajem IV. stoljeća u djetinjstvu i mladosti prima izvanredni odgoj i obrazovanje. Bio je odličan poznavatelj rimske književnosti, govorništva, teologije i drugih znanosti. Papom postaje 440. godine naslijedivši Siksta III u veoma tešom trenutku crkvene povijesti. Crkva je bila razdirana herezama iznutra, a navalama barbara izvana. Bilo je to razdoblje seobe naroda. U profanoj je povijesti papa Leon postao velik po svom čudesnom i dramatičnom susretu s Atilom, vođom Huna, kojega je uspio odvratiti od napadanja Rima. Imao je visoko mišljenje o svojoj papinskoj službi i odgovornosti. Kada je na Kalcedonski sabor 451. uputio svoju poslanicu saborski su oci s oduševljenjem izjavili da je na Leonova usta progovorio sam sveti Petar. Papa Leon Veliki umro je nakon 21. godine papinskog služenja 10. studenoga 461. godine.
5.pope-formosus-660
 
Biti biskupom Rima bila je vrlo zahtjevna uloga, o čemu govori i slučaj pape Formoza (891. – 896.), koji je tijekom svojeg pontifikata stekao veliki broj neprijatelja, pa su nakon njegove smrti bili iskopani njegovi posmrtni ostaci i bilo mu je suđeno za brojne grijehe koje je počinio. Proglašen je krivim i odsječena su mu tri prsta i zakopan je u običan grob. Međutim, ubrzo je bio ponovno otkopan i bačen u rijeku Tiber.

Sutra drugi dio!

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.